top of page
Writer's pictureMarina Christou

Πόλυς Κυριάκου: «Δεν θα μας επιτρέψουν να πάρουμε αυτό που μας ανήκει…

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Κύπριος στιχουργός αναφέρεται στην μεγάλη του αγάπη, την Κύπρο: «Η πατρίδα μας κινδυνεύει σήμερα και αισθάνομαι ότι θα συνεχίσει να κινδυνεύει για πολλά χρόνια»


Ο Πόλυς Κυριάκου είναι ένας πληθωρικός άνθρωπος, μια αστείρευτη πηγή δημιουργίας, ένας ξεχωριστός δημιουργός! Είναι ένας ποιητής του ονείρου, ένας μεγάλος λάτρης της Τέχνης και ένας υπέροχος, ευγενικός άνθρωπος.


Όπως μάλιστα μας ανέφεραν -on camera- οι μαθητές του Εργαστηρίου Στιχουργικής που διατηρεί στη Λευκωσία, είναι μία αστείρευτη πηγή δημιουργίας και ένας εξαιρετικός δάσκαλος!



Πολλοί σημαντικοί συνθέτες και ερμηνευτές της Ελλάδας εμπιστεύτηκαν τον Πόλυ Κυριάκου, που αναμφισβήτητα, είναι ένας ποταμός τραγουδιών και κειμένων, ένας χείμαρρος στίχων και συναισθημάτων. Τον καταξιωμένο ποιητή και στιχουργό, τον είχα συναντήσει «ραδιοφωνικά» στο παρελθόν και πάντα θαύμαζα τον τρόπο που διηγείται τις ιστορίες και τα βιώματά του. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τον επισκεφθώ εγώ, αυτή τη φορά, στο χώρο δημιουργίας του. Έτσι, δώσαμε ραντεβού στο «Εργαστήρι Στιχουργικής Πόλυ Κυριάκου» που διατηρεί στη Λευκωσία.


Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε αποκαλύπτει τι συμβουλές δίνει στους μαθητές του μέσα από τα μαθήματα στιχουργικής που διδάσκει στο εργαστήρι του και μοιράζεται μαζί μας τα νέα του καλλιτεχνικά βήματα, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν έναν ολόφρεσκο δίσκο με τον Γιώργο Νταλάρα και την δημιουργία ενός μή κερδοσκοπικού οργανισμού. Αναφέρεται όμως και στην μεγάλη του αγάπη, την Κύπρο! Το γεγονός ότι είναι ακόμα μοιρασμένη τον πονάει και τον θλίβει.  


Καταρχάς, όταν τον συνάντησα στο μάθημα στιχουργικής παρέα με τους μαθητές του -οι οποίοι μάς μίλησαν για τον εξαίρετο δάσκαλό τους- μου μίλησε για το πώς περνάνε τα απογεύματα στο εργαστήρι: «Γινόμαστε όλοι μια όμορφη παρέα που με πολλή αγάπη και ευγένεια μοιραζόμαστε την άποψή μας για τον στίχο του καθενός. Αυτό κάθε φορά, μάς κάνει καλύτερους! Η στιχουργική είναι ένας ατέλειωτος δρόμος και στο εργαστήρι τον απολαμβάνω μαζί με τους μαθητές μου», είχε αρχικά ο Πόλυς Κυριάκου.


Και κάπως έτσι, ξεκίνησε η συνέντευξη στον όμορφο χώρο του El Greco Restaurant.  





Ο Πόλυς Κυριάκου λειτουργεί σαν ο σύνδεσμος που βοηθά έναν νέο στιχουργό να βελτιωθεί όσον αφορά τη γραφή του


Ποιες είναι οι τεχνικές της γραφής που χρησιμοποιείτε στο εργαστήρι;


Υπάρχει μια ομοιομορφία μεταξύ της έμμετρης ποίησης και του στίχου. Υπάρχει μία διαφοροποίηση στον τρόπο που εκφραζόμαστε όταν γράφουμε ένα στίχο. Μπορεί να παραμείνει και ποίημα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει και μία διαφορετικότητα για να γίνει ενδιαφέρον ένας στίχος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δεις το ίδιο θέμα, π.χ. σε έναν ερωτικό στίχο θα μιλήσεις για τον Άγιο Έρωτα, ταυτόχρονα όμως μπορείς να μιλήσεις και με έναν άλλον τρόπο, πιο απλοϊκό και απλό. Εγώ προτιμώ να μαθαίνω τους μαθητές μου να αγγίζουν τον ερωτικό στίχο με την οπτική γωνία του Άγιου Έρωτα που είναι πιο ανώτερος σαν έκφραση λόγου και σαν ιδέα. Πρέπει να σου πω ότι, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έχω αντιμετωπίσει μία ιδιαιτερότητα που έχουμε εμείς οι Κύπριοι… Έχουμε συχνά μία δυσκολία με την γλώσσα, διότι μπερδευόμαστε με την κυπριακή διάλεκτο. Κατ’ εμένα, είναι πλεονέκτημα να γνωρίζεις κυπριακά, γιατί είναι σαν να γνωρίζεις δύο γλώσσες. Εγώ λατρεύω την Κυπριακή διάλεκτο! Όμως, παρ’ όλο ότι είναι σπουδαία και σημαντική, όταν επιχειρήσουμε να γράψουμε στίχους στην ελληνική γλώσσα, κάποτε μπερδευόμαστε με την διάλεκτό μας, κι αυτό γιατί μας λείπει το σωστό λεξιλόγιο και οι ιδέες. Γι’ αυτό καταλήγω στο ότι, είναι καλύτερα να γράφουμε και με τις δύο γλώσσες στίχους, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερο φάσμα στη γραφή μας.



«Είναι πλεονέκτημα να γνωρίζει κάποιος κυπριακά, είναι σαν να γνωρίζει δύο γλώσσες»


Τι συμβουλές δίνεις στους νέους μαθητές σου, που τώρα αρχίζουν και κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο της στιχουργικής και της ποίησης;


Οι συμβουλές που δίνω στους μαθητές μου, κυρίως για την στιχουργική, είναι «αυτός ο λόγος που βγαίνει από μέσα μας και προορίζεται να γίνει στίχος, να είναι πάρα πολύ κατανοητός» ούτως ώστε, αυτός που θα το διαβάσει ή που θα ακούσει ένα τραγούδι με τους δικούς μας στίχους, να μπορεί να επικοινωνήσει. Πολλοί από εμάς, στην προσπάθειά μας να γίνουμε λίγο ιδιαίτεροι, γράφουμε πολύπλοκα και μετά ο ακροατής δεν μπορεί να καταλάβει τι του λες. Να σου θυμίσω Μαρίνα, ότι, τα πιο μεγάλα τραγούδια, είναι τα τραγούδια που έχουν γραφτεί με μία γλώσσα πολύ απλή και κατανοητή, που κουβαλούν όμως συναίσθημα και καθαρές εικόνες.


Ένιωσες ποτέ να σε πνίγει κάτι που να σε κάνει να μην μπορείς να το αποτυπώσεις σε λέξεις στο χαρτί;


Ναι, κι όταν δεν μπορώ να το αποτυπώσω, το παρατάω, αρχίζω κάτι άλλο…


Δεν φαντάζομαι να επηρέασε η πανδημία την έμπνευσή σου; Γνωρίζω ότι σου αρέσει να απομονώνεσαι να γράφεις…


Ήταν ένα ωραίο διάλειμμα αυτή η απομόνωση. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν επώδυνη για πολλούς συνανθρώπους μας, οπότε αυτό μετράει πάρα πολύ.


Έκανες μουσικές παραγωγές, σε είδαμε ως παρουσιαστή στην τηλεόραση, ως αρθρογράφο σε εφημερίδες, ως καλλιτεχνικό διευθυντή στην Polygraphics, τι ξέχασα και τι καινούργιο προστέθηκε;


Όλα αυτά τα έκανα γιατί έχω πολλές ανησυχίες και θέλω να ασχολούμαι με την Τέχνη, με διάφορους τρόπους. Σου θυμίζω ότι έχω σπουδάσει graphic design στην Αμερική το οποίο ήταν ένα επάγγελμα που με βοήθησε να πληρώνω τα έξοδα της ζωής. Μετά παραμέρισα αυτό το επάγγελμα και άρχισα να κάνω διάφορα πράγματα τα οποία με εκφράζουν. Η εκπομπή που έκανα στην τηλεόραση ήταν ένας ωραίος δρόμος για να συνομιλήσω με σημαντικούς καλλιτέχνες του τραγουδιού που εγώ προσωπικά αγαπώ και θαυμάζω. Ήταν μία εκπομπή στο Σίγμα που άρεσε πάρα πολύ στους ανθρώπους. Επίσης έκανα εκδηλώσεις και παραγωγές κάποιων συναυλιών. Όλα αυτά, τα έκανα πάντα με χαρά και αγωνία δημιουργίας.



Θα ήθελα να μου μιλήσεις λίγο για δύο μεγάλες σου αγάπες. Το χωριό σου, τον Λαζανιά, αυτό το τόσο παραδοσιακό, μικρό αλλά ζεστό χωριουδάκι, και την μάνα σου.


Αυτά τα δύο που μόλις ανέφερες έχουν τις ίδιες ρίζες, τον Λαζανιά. Εκεί γεννήθηκε η μητέρα μου, η οποία ήταν μια ηρωίδα της ζωής. Ο Λαζανιάς είναι ένας τόπος που μου έμαθε πάρα πολλά, που μου γέμισε την ψυχή μου στα παιδικά μου χρόνια, που ξόδεψα πάρα πολλά καλοκαίρια εκεί, παρέα με την γιαγιά. Όταν πηγαίνω σ’ αυτό το χωριό, γαληνεύει η ψυχή μου. Είμαι ευγνώμων που γνώρισα αυτό το κομμάτι της Κύπρου. Νομίζω ότι αυτό και μόνο που σου λέω, είναι πολύ σημαντικό.



Τι υπερισχύει όταν αναπολείς στιγμές από τη ζωή σου;


Αναπολώ τα παιδικά χρόνια στην παλιά Λευκωσία. Η Λευκωσία με καθόρισε, είναι ένας τεράστιος έρωτας. Το χωριό Λαζανιάς, υπάγεται στην επαρχία Λευκωσία.


Ήσουν 14 ετών όταν έγραψες το πρώτο ποίημα σου στο μπαλκόνι μιας οικίας, στην οδό Βούλγαρη 20, στη Λευκωσία…


Πράγματι… Είναι μία περιοχή της Λευκωσία που έχει αλλάξει πάρα πολύ. Για μένα ήταν ένας χώρος που εργάστηκα πολύ μικρός και οι παιδικές αναμνήσεις είναι μόνιμες υποθέσεις. Ακόμη περπατώ στις περιοχές αυτές και συγκινούμαι.


Έφυγες από την Νέα Υόρκη πριν από πολλά χρόνια. Τι άλλαξε από τότε; Πώς νιώθεις που βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά;


Είναι σαν να πατά το ένα μου πόδι εδώ και το άλλο εκεί! Νομίζω πρέπει κάποιος να βιώσει αυτή την εμπειρία για να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να γνωρίζεις δύο τόπους. Έζησα παραπάνω χρόνια στην Αμερική παρά στην Κύπρο.


Πόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί κάποιος από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη;


Πάρα πολύ δύσκολα. Αυτός ο τόπος, όμως, καταφέρνει να μας μαγεύει με όλα του τα θέματα, τις δυσκολίες και τα προβλήματα και να μας κερδίζει.



Τρεις μεγάλοι έρωτες: Λευκωσία, Αθήνα, Νέα Υόρκη


Σε παλαιότερη συνέντευξη μου είχες πει ότι έχεις βιώσει στη ζωή σου τρεις μεγάλους έρωτες. Θα ήθελα να μου μιλήσεις ξανά γι’ αυτούς.


Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αμερική είναι οι τρεις μεγάλοι μου έρωτες. Η Λευκωσία, η Αθήνα και η Νέα Υόρκη, είναι τόποι που μου έδωσαν πολλά και είχα την χαρά να ζήσω όμορφες στιγμές. Αυτοί οι τόποι με έχουν καθορίσει. Παρ’ όλο ότι στην Αθήνα έζησα μόνο 5 χρόνια, την αγαπάω σαν πατρίδα μου. Αισθάνομαι τυχερός που, πριν την Αμερική, έκανα αυτό το πέρασμα από την μεγαλούπολη. Είναι ένας μεγάλος έρωτας, ένα πολιτιστικό κέντρο, που είχα την τύχη να περάσω από εκεί και να φτάσω στην Νέα Υόρκη. Όσο για την Αμερική, νιώθω ευγνώμων ότι μία ξένη χώρα με φιλοξένησε, μου έδωσε εργασία και τόσα άλλα υπέροχα πράγματα.


«Εκτός από εμάς τους ίδιους, κανένας δεν θα μας βοηθήσει»


Πώς θα περιέγραφες την σημερινή κατάσταση που βρέθηκε αναπάντεχα η ανθρωπότητα;


Το σκέφτομαι σαν ένα δυνατό χαστούκι. Μας πλήγωσε ανεπανόρθωτα, δεν ξέρω αν είμαστε ακόμα στα βαθιά του προβλήματος, ξέρω όμως ότι, κάποιους ευαίσθητους ανθρώπους θα τους έχει απασχολήσει, θα τους έχει προβληματίσει πάρα πολύ.

Μπορείς να οραματιστείς το αύριο της Κύπρου; Αυτός ο τόπος κουβαλά πολλές δυσκολίες…

Η προσωπική μου διαίσθηση λέει, ότι, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Η Κύπρος είναι ένας τόπος σε ένα πολύ καλό στρατιωτικό σημείο στον πλανήτη. Δεν θα μας επιτρέψουν να πάρουμε αυτό που μας ανήκει, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ. Πρέπει να θυμόμαστε, ότι, εκτός από τον εαυτό μας, εκτός από εμάς τους ίδιους, κανένας δεν θα μας βοηθήσει. Η πατρίδα μας κινδυνεύει σήμερα και αισθάνομαι ότι θα συνεχίσει να κινδυνεύει για πολλά χρόνια.  



Έρχεται νέος δίσκος με τον Γιώργο Νταλάρα, ολοκαίνουργια τραγούδια που εστιάζουν στην πατρίδα


Είσαι ένας σημαντικός στιχουργός της σύγχρονης Ελλάδας, γνωστοί και αγαπημένοι ερμηνευτές έχουν αγκαλιάσει τα τραγούδια σου, και τώρα θα το κάνει και ο Γιώργος Νταλάρας. Εξ όσων γνωρίζω, ετοιμάζετε έναν δίσκο… σε ποιο στάδιο βρίσκεται;


Είναι μια όμορφη στιγμή αυτός ο δίσκος. Ασχολούμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια. Με πολλή υπομονή και επιμονή μαζέψαμε πάρα πολλά τραγούδια. Τώρα υπόκειται στον κον Νταλάρα να επιλέξει όσα θέλει γι’ αυτό τον νέο δίσκο, καθώς είναι ο παραγωγός και ο άνθρωπος ο οποίος αποφασίζει για την εξέλιξη αυτής της δουλειάς. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου ο ενορχηστρωτής που έχει επιλέξει ο Γιώργος Νταλάρας ετοιμάζει τα τραγούδια για να μπούμε στούντιο για ηχογράφηση. Είναι τραγούδια που εστιάζουν στην πατρίδα!


Στα σκαριά… καινούργια ποιητική συλλογή, νέα έκδοση στίχων και ένας μή κερδοσκοπικός οργανισμός


Θα κυκλοφορήσεις νέα ποιητική συλλογή;


Ναι ετοιμάζω νέα ποιητική συλλογή και έχω στα σκαριά μία έκδοση με τους στίχους μου, το οποίο θα είναι ενδιαφέρον. Ίσως κυκλοφορήσει μαζί κι ένας δίσκος που θα συμπεριλαμβάνει κάποια από τα τραγούδια μου τα οποία υπάρχουν στην ελληνική δισκογραφία.


Τι έχεις στα σκαριά αυτή την περίοδο;


Εκτός από τον δίσκο με τον Γιώργο Νταλάρα, ετοιμάζω πολλά τραγούδια με διάφορους καλλιτέχνες. Ετοιμάζω επίσης, με μια μικρή ομάδα, έναν μή κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό, καθώς θέλω να λαμβάνω μέρος σ’ αυτό που λέγεται «πολιτισμός αυτού του τόπου». Θέλω να δώσουμε κι εμείς εδώ στην Κύπρο, ένα στίγμα με την προσωπική μας αίσθηση.


Τι διοργανώσεις θα καλύπτει αυτός ο μή κερδοσκοπικός οργανισμός; Ποιο είναι το έργο και ο στόχος του;


Ο στόχος είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι μουσικοποιητικές παραστάσεις, ίσως και μονόλογοι, με κυρίαρχη πάντα την μουσική!


Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας με έναν αγαπημένο σου στίχο, που έχει ιδιαίτερο νόημα για σένα.


Είναι ένας ανέκδοτος στίχος που τον έγραψα το 1994. Στίχος δηλαδή, που δεν έγινε τραγούδι:

“Αγάπη είναι και πονάπληγή κρατάει στη ράχηεγγόνια και δισέγγοναγέννησε μα δεν τα ’χει”

Σε ευχαριστώ γι’ αυτή την συνέντευξη και να σου ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις, γιατί αισθάνομαι ότι είσαι ένας άνθρωπος που νοιάζεται για τον πολιτισμό αυτού του τόπου.


Δημοσιογράφος/παρουσίαση: Μαρίνα Χρήστου

Κάμερα: Ανδρέας Ανδρέου 

Μοντάζ & επεξεργασία videos: Μαρίνα Χρήστου

Παραγωγή: The WiseArt, WiseStarVideos

Κεντρική φωτογραφία: Ανδρέας Ανδρέου

Χορηγός εκπομπής: Wiseonline Store – www.wiseonline.com.cy

Comments


bottom of page