top of page
Writer's pictureMarina Christou

Άντρια Χατζηκώστα: «Εάν αγαπάς το τραγούδι δεν είναι ποτέ αργά να ασχοληθείς»

Η μουσικός που θα εμπνεύσει τόσο εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο του τραγουδιού επαγγελματικά, όσο κι αυτούς που το αντιμετωπίζουν ως χόμπι



Το πρώτο «αποδεικτικό στοιχείο» για το πώς μπορεί να το καταφέρει, θα το εκλάβεις όταν διαβάσεις τη συνέντευξή της!


Πώς καταφέρνει να ευχαριστεί την ψυχή των μαθητών της κάνοντας αυτό για το οποίο (ξέρει ότι) γεννήθηκε; 



Άντρια σε ποια ηλικία ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την μουσική, ποια ήταν τα ερεθίσματά σου; 


Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τη μουσική σε ηλικία 10 ετών μετά από παρότρυνση των γονέων μου και του δασκάλου μουσικής στο σχολείο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια και η μεγάλη μου αδερφή η οποία τότε παρακολουθούσε ήδη μαθήματα κλασικής κιθάρας.  


Η σημασία της  μουσικής στην καθημερινότητά σου;  


Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη μουσική αφού μέσα από αυτήν μπορώ να εκφραστώ και να δημιουργήσω. Όνειρο μου ως δασκάλα μουσικής είναι μέσα από τη μουσική διδασκαλία να  μεταδόσω στα “μικρά μου παιδιά “, στους έφηβους αλλά και στους ενήλικες μαθητές τον τρόπο έκφρασης, να μάθουν μέσα από τη μουσική να εξωτερικεύουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους και να αποκτήσουν την ελευθερία για δημιουργία. Είναι ένα μέσο να ξεφύγω από την καθημερινότητα τόσο εγώ όσο και οι μαθητές μου. 


Ποια είναι τα ακούσματα που σε διαμόρφωσαν;   


Τα ακούσματα που με διαμόρφωσαν ποικίλουν. Μεγάλωσα από γονείς  λάτρεις του παλιού διαχρονικου, λαϊκού τραγουδιού. Συχνά όμως θυμάμαι να απολαμβάνω στην τηλεόραση τα διάφορα Musicals που ανά διαστήματα έδειχνε, ενώ στο ραδιόφωνο πάντα κατέληγα να ακούω ξένα αγγλικά τραγούδια.  


Μέσα από την εμπειρία που έχεις κερδίσει από τα χρόνια της ενεργής διδασκαλίας σου έχεις καταλήξει αν τελικά τα παιδιά  είναι δεκτικά στο να ακούσουν κλασική μουσική στην εποχή μας; 


Εδώ θα πρέπει να απαντήσω ξεχωριστά για το κάθε μάθημα.  Οι μαθητές του πιάνου, λόγω της φύσης του οργάνου, μιας και είναι ένα κλασικό όργανο, αλλά και λόγω ρεπερτορίου (παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει στην ύλη του και ρεπερτόριο με αρκετά μοντέρνα κομμάτια σε διάφορες διασκευές προσαρμοσμενες για κλασικό πιάνο), είναι συνήθως πιο δεκτικοί στο να ακούσουν κλασική μουσική από ότι οι μαθητές της Φωνητικής, οι οποίοι συνήθως επί καθημερινής βάσεως ακούνε τα τελευταία hits κομματιών που βγαίνουν στο ραδιόφωνο. Αυτό όμως δεν αποκλειει το ενδεχόμενο οι μαθητές αυτοί να ακούσουν κλασική μουσική και κάποιοι από αυτούς να γίνουν και δεκτικοί στο να δοκιμάσουν το κλασσικό τραγούδι.  



Πόσα είναι τα χρόνια που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στο πτυχίο του κλασικού πιάνου; Με την προϋπόθεση φυσικά, ότι, εκτός από την εκτενή μελέτη, θα διαθέτει και κάποιο βασικό επίπεδο ταλέντου.  


Συνήθως κάποιος για να φτάσει στο πτυχίο του κλασικού πιάνου χρειάζεται γύρω στα 12 με 13 χρόνια συνεχής και πολύωρης μελέτης. 


Tα μικρά παιδιά συνήθως πρωταγωνιστούν στα μουσικά μαθήματα που παρέχεις και δίνεις ιδιαίτερη έμφαση. Τι είναι αυτό που προσφέρουν τα συγκεκριμένα μαθήματα σε αυτές τις ηλικίες και τι επιδιώκεις εσύ η ίδια να τους μάθεις? 


Αυτό που επιδιώκω  μέσα από τα μαθήματα αυτά, είναι τα μικρά παιδιά να ανακαλύψουν με δημιουργικό τρόπο τη σημασία της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου και να αγαπήσουν το μάθημα της μουσικής, αφού τις περισσότερες φορές ξεκινούν τα μαθήματα αυτά μετά από την παρότρυνση των γονέων τους.  Μέσα από διάφορες δραστηριότητες, κυρίως μουσικά παιχνίδια, τα μικρά παιδιά εξοικειώνονται ευχάριστα με τις νότες και τις αξίες τους, μαθαίνουν πως να κρατάνε σταθερό ρυθμό αλλά και πώς να εκφράζονται γιατί η μουσική είναι πραγματικά ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης!  Πέρα από αυτό, τα μαθήματα μουσικής προσφέρουν στα μικρά παιδιά πειθαρχία και αυτοέλεγχο μιας και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου (γιατί και η φωνή θεωρείται ένα ακόμα μουσικό όργανο με “ειδικές ανάγκες ” και ξεχωριστές ικανότητες) απαιτεί αρκετό χρόνο συνεχής εξάσκησης και βοηθούν στην ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων.

Για παράδειγμα, για να παίξει κανείς πιάνο πρέπει να είναι σε θέση να συγχρονίσει τις κινήσεις των δακτύλων του χωρίς να ξεφύγει από το ρυθμό. 


Παίζει ρόλο η ηλικία που ξεκινάει κάποιος τη μουσική του εκπαίδευση; Συχνά ακούω παιδιά άνω των 17 αλλά και ενήλικες να λένε ότι «χάσανε το τρένο», ότι δεν μπορούν πλέον να μάθουν πιάνο γιατί είναι μεγάλοι σε ηλικία. Υπάρχει ηλικιακός φραγμός για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να μαθαίνει μουσική; 


Σίγουρα όταν ξεκινά κάποιος τη μουσική του εκπαίδευση σε μικρή ηλικία είναι πιο εφικτό όπως και στο σχολείο να την καλλιεργήσει  γιατί είναι κάτι  χρονοβόρο, αλλά όχι δεν θα έλεγα σε κάποιον άνω των 17 ή ενήλικα ότι “έχασε το τρένο “.

Αντίθετα εάν το θέλει πραγματικά θα του έλεγα να κυνηγήσει το όνειρό του γιατί ποτέ δεν είναι αργά. Συχνά, έρχονται ενήλικες οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τη φωνή τους ή να μάθουν πιάνο είτε για δικό τους σκοπό είτε για κάτι πιο επαγγελματικό και βλέπω πόσο γρήγορα μαθαίνουν σε σχέση με τα μικρά παιδιά και τους έφηβους οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν κάποια πράγματα. 



Την περίοδο της πανδημίας, ξεκίνησες κι εσύ τα online μαθήματα. Πώς ήταν η διαδικασία αυτής της εκπαίδευσης; Απόδωσε; 


Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστη. Οι δυσκολίες ήταν πολλές μιας και τα μικρά παιδιά δεν ήταν εξοικειωμένα με το διαδίκτυο. Με τους μεγαλύτερους ευτυχώς τα πράγματα ήταν καλύτερα μιας και έκαναν διαδικτυακά όλα τους τα μαθήματα.  Όσο περνουσε ο καιρός όμως, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα. Οι μαθητές συνεργαζονταν περισσότερο, βρήκαμε τρόπους το μάθημα να γίνεται διασκεδάστικο αλλά παράλληλα και επικοδομιτικό και μπορώ να πω ότι αρκετά από τα παιδιά επέστρεψαν πίσω με πιο γερές βάσεις αφού αυτή ήταν και η μόνη τους ενασχόλησή πέρα των μαθημάτων του σχολείου.


Μάλιστα εν καιρό πανδημίας και μέσα από τα online μαθηματα μας, κάναμε και 2 βιντεάκια τα οποία  αφιερώσαμε στον “22nd Wildlife Association” έναν Ελβετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος τότε βρισκόταν στην Αφρική προστατεύοντας τα άγρια ζώα και το περιβάλλον. Εν συνεχεία αυτού, επιστρέφοντας πίσω στην καθημερινότητά, ακολούθησε και 2ο βιντεάκι με μια διασκευή του τραγουδιού  “We are the world” το οποίο μετά έπαιξαν και σε συνέδριο που έγινε στην Ελβετία.  Πέρα από αυτό βρήκα και εγω την ευκαιρία να συμμετέχω σε online διαγωνισμούς τραγουδιού όπου απέσπασα το πρώτο και δεύτερο βραβείο στην κατηγορία ενηλίκων. 



“Εάν αγαπάς το τραγούδι δεν είναι ποτέ αργά να ασχοληθείς” 


Από ποια ηλικία μπορεί να αρχίσει κάποιος μαθήματα φωνητικής; Και μέχρι ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το τραγούδι;  


Μαθήματα φωνητικής μπορεί κάποιος να αρχίσει από την ηλικία των 5-6 χρονών μαθαίνοντας παιδικά τραγουδάκια και μέσα από διάφορα μουσικά παιχνίδια νότες και αξίες. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε σιγά σιγά και πώς να τραγουδάμε τεχνικά σωστά και αφού περάσουμε και το στάδιο της μεταφονισης όπου η φωνή ολοκληρώνεται, μπορούμε πλέον να τελειοποίησουμε και την τεχνική μας. Όπως ανάφερα και πιο πάνω όμως Μαρίνα μου, δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Εάν αγαπάς το τραγούδι δεν είναι ποτέ αργά να ασχοληθείς. 


Ως καθηγήτρια φωνητικής και πιάνου υπήρξαν δύσκολες στιγμές που έπρεπε να αντιμετωπίσεις; 


Σαφέστατα όλοι οι δάσκαλοι μουσικής έχουν έρθει σε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Προσωπικά, στα 16 χρόνια διδασκαλίας μου, έχω μάθει να αντιμετωπίζω και να λύνω την κάθε μία από αυτές ξεχωριστά και πάντα με πολλή αγάπη προς τους μαθητές μου. Η κάθε ηλικία είναι διαφορετική. Ένα μικρό παιδάκι σίγουρα θα το αντιμετωπίσω διαφορετικά από κάποιον ενήλικα ή κάποιον έφηβο που έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην συμπεριφορά του. Προσπαθώ πάντα να βρίσκω κάτι που με συνδέει μαζί τους για να μπορέσω να κάνω το μάθημα και πιο λειτουργικό. 



Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχεις ακούσει από κάποιο μαθητή σου;

 

Δεν θα έλεγα ότι έχω ακούσει ή ξεχωρίσει κάποιο σχόλιο. Απλά καθημερινά βλέπω πως νιώθουν οι μαθητές μαζί μου κάτι που πραγματικά με γεμίζει ως άνθρωπο. Αρκετοί από τους μαθητές μου πέρα από τη σχέση δασκάλας-μαθητή, έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί μου. Ξέρουν ότι μπορούν να μου μιλήσουν για τους διάφορους προβληματισμούς τους και να μου εμπιστευθούν διάφορα προσωπικά τους θέματα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι  εάν ποτέ χρειαστούν κάτι θα είμαι δίπλα τους και ως Άντρια εκτός από δασκάλα. Επομένως δεν έχει να κάνει με το τι σχόλιο έχω ακούσει, αλλά τι συναισθήματα λαμβάνω από τον κάθε μαθητή, τα οποία είναι εκτός από  ανθρώπινα και αγνά. 


Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει καθηγητής φωνητικής; 


Πέραν από τις γνώσεις μουσικής τόσο στο τραγούδι όσο και στο πιάνο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διδασκαλία φωνητικής, χρειάζεται κάποιος να έχει πολλή υπομονή αλλά και αγάπη. Οι προκλήσεις στην κάθε ηλικία είναι διαφορετικές και πολλές φορές το ίδιο και η αντιμετώπισή τους όσον αφορά τα μικρά παιδιά, τους έφηβους αλλά και τους  ενήλικες.  


Πιάνο, ή τραγούδι; Τι αγαπάς  περισσότερο 


Συχνά μου κάνουν αυτή την ερώτηση αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να απαντήσω. Για μένα το ένα συμπληρώνει το άλλο. 



Οι νέοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όσα μπορεί να συμβούν σε ένα talent show και να αντιληφθούν πως δεν εξαρτάται το υπόλοιπο της σταδιοδρομίας τους από μία τέτοια συμμετοχή, μπορεί όμως να γίνει μία δυνατή εμπειρία και ένα μάθημα ζωής


Ποια η γνώμη σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent shows; Θα πρότεινες σε κάποιον μαθητή σου να συμμετάσχει σε κάποιο από αυτά ή όχι; 


Ως Άντρια είμαι ουδέτερη σε αυτό. Επομένως ούτε θα πρότεινα, ούτε όμως θα αποθάρρυνα έναν μαθητή μου να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο show. Εξάλλου έχει τύχει στο παρελθόν να έχω μαθητές που έλαβαν μέρος. Αυτό που με ενδιαφέρειείναι, πριν μπουν σε αυτή τη διαδικασία όσοι θέλουν να μπουν, να έχουν αντιληφθεί τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά μιας τέτοιας συμμετοχής. Π.χ., η συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου μπρος και πίσω από τις κάμερες, η προβολή και η έκθεση σε τέτοια κλίμακα, καθώς και η αναγνωρισιμότητα μπορούν να προσμετρήσουν στα θετικά. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει το εφήμερο της συνθήκης, οι αυξημένες πιθανότητες απόρριψης και η ισχυρή πιθανότητα να μην είναι αυτός ο δρόμος που θα τους οδηγήσει εκεί που ίσως ονειρεύονται. Πρέπει επομένως να είναι προετοιμασμένοι για όλα αυτά και να αντιληφθούν πως δεν εξαρτάται το υπόλοιπο της σταδιοδρομίας τους από μία τέτοια συμμετοχή. Μπορεί όμως να γίνει μία δυνατή εμπειρία και ένα μάθημα ζωής. 



Θα επιθυμούσες να αλλάξει κάτι στην Κύπρο, σχετικά με το επάγγελμά σου; 


Πιστεύω πως όλα τα καλλιτεχνικής μορφής επαγγέλματα στην Κύπρο υστερούν. Όσον αφορά στη μουσική θα έλεγα ότι βλέπω κάποια  θετική εξέλιξη ειδικότερα με την δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και την εδώ και χρόνια ύπαρξη των μουσικών σχολείων. Με αυτά ως δεδομένα πιστεύω ότι θα υπάρξουν σταθερά βήματα από τις νεότερες γενιές προς τη δημιουργία καινούργιων δράσεων μέσω των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και γιατί όχι να αποκτήσουν περισσότερη  αναγνώρισιμότητα αλλά και περισσότερα οφέλη μιας και υπάρχουν πολλές δυσκολίες όταν κάποιος εργάζεται αποκλειστικά και μόνο ως μουσικός.  


Να κλείσουμε τη συζήτησή μας με ένα αγαπημένο motto που εφαρμόζεις και στη ζωή σου. 


Θα πω αυτό που λέω και στους μαθητές μου πάντα. Ποτέ μην υποτιμάς τον εαυτό σου και ποτέ μην τα παρατάς ότι και να γίνει. Να ακολουθείς πάντα τα όνειρά σου και να κάνεις αυτό που αγαπάς.  

Comments


bottom of page